Tijd om te reinigen

De lente is in aantocht en ik ken eigenlijk niemand die in deze tijd geen lentekriebels heeft. Ik zie vriendinnen driftig hun zolder, schuur en kasten opruimen. Er wordt gepoetst in huis als nooit te voren en er worden allerlei plannen gemaakt om het huis weer eens een nieuwe frisse look te geven. Kortom… Lentekriebels. Het is natuurlijk ook helemaal niet gek dat we ons zo gedragen, het zit in onze natuur. We zijn klaar met de winter, we willen weer naar buiten en ons winterhol verlaten. We ruimen op en ons huis ondergaat misschien een voorjaarsschoonmaak maar we hebben ook de behoefte om ons lichaam van binnen te reinigen en gaan massaal aan het detoxen. En ook dat is een heel natuurlijk proces. Het is namelijk echt niet zo heel lang geleden dat we de luxe niet hadden om onze dagelijks boodschappen te halen bij de supermarkt die zowat op iedere hoek van de straat gevestigd is.  Vroeger moesten we leven van wat het land ons te bieden had en even voor de duidelijkheid, in februari en maart groeit er echt niets op de Nederlandse akkers. Ook raakte de voorraad op. In deze maanden werd er dus heel zuinig gedaan met de voorraad die er nog wel was, je zou het een gedwongen vastenperiode kunnen noemen. Februari en maart zijn ook bij o.a. het Katholieke geloof een tijd om te vasten en te bezinnen. Van Aswoensdag (na carnaval) tot Pasen werd er gevast. Men leefde sober, at geen vlees of vis, er werd niet gesnoept, gerookt, gefeest etc.

Het zit dus in ons bloed, dat is wel duidelijk. Maar wat ik dan nog extra mooi vind is dat de natuur ons een handje helpt. Ga maar eens naar buiten en kijk welke planten zich het eerst laten zien. Brandnetel, daslook, kleefkruid, zevenblad, paardenbloem(blad), madeliefjes, duizendblad, knoppen van de braam. Stuk voor stuk bomvol vitamine, mineralen en alle een zeer sterk reinigende functie.  Deze krachtpatsers helpen ons enorm met het ontdoen van onze winterballast en ik maak hier dan ook graag gebruik van. Ik verwerk dit lekkers in de soep, salade of maak er een lekker thee van. Maar er is natuurlijk nog veel meer te verzinnen; Omelet met kruiden, kruidenboter, zelfgebakken broodjes met kruiden en kruidenboter… Goed, ik dwaal af en krijg er honger van. Ik ga nu naar buiten om wat lekkers te plukken. Heb je vragen? Stel ze dan gerust!

Wil jij ook dit voorjaar gebruiken om je lichaam te reinigen? Lees hieronder dan een aantal tips:

De brandnetel

Deze tip is de allermakkelijkste. Ga naar buiten, je tuin het bos maakt niet uit en pluk (op een schone plek waarvan jij weet dat er geen honden of katten hun behoefte doen) brandneteltoppen. Iedereen weet denk ik wel hoe ze er uit zien en anders pak het plantje even vast, dan weet je het zo 😉 Verwerk deze toppen in een soep of zet er thee van. Doe dit regelmatig gedurende een aantal weken.

Berkenwater

Mijn ultieme Maart topper is het berkenwater tappen. Berkenwater tap je voor de berk in het blad schiet. Zo leuk om te doen! Je pakt een tak waar je makkelijk bij kan en knipt de tak door. Aan die tak hang je een lege schone fles. Dan wacht je tot je fles gevuld is met het berkenwater. Berkenwater is erg zuiverend en bevat heel veel vitamines, mineralen en spoorelementen.

 

Denk je dat je wat grover geschut nodig hebt? Dan heb je misschien iets aan deze tips:

Colonhydrotherapie

Colonhydrotherapie is een aangename reiniging van de dikke darm. Tijdens de darmspoeling wordt de dikke darm gereinigd en het darmslijmvlies gemasseerd waardoor overtollig slijm loslaat. Uit ervaring kan ik zeggen dat het een weldaad is voor je hele lichaam. Een boost voor je immuunsysteem. Ik verwijs je graag door naar Josephine Broeders van Aude Sapere te Uden. http://www.audesapere.nl

Soep- en sapvasten

Oké, laat ik heel eerlijk zijn. Ik heb net een soep- en sapvastenkuur achter de rug… Het is heel heftig! Tijdens deze kuur eet je niets en drink je alleen groente- en fruitsappen, kruidenthee, water en soep. Tijdens de kuur raak je veel afvalstoffen kwijt, maar ook komen er emoties en stress vrij. In combinatie met het niet eten, kost dat erg veel energie. Dit doe je dus niet ven tussendoor. Sowieso is zo’n kuur niet voor iedereen geschikt en ga je dit dus ook niet op eigen houtje doen. Vraag altijd hulp van een deskundige. Zo weet je zeker dat je het goed doet en dat je je lichaam niet overbelast.