DIY Wasmiddel maken

Al jaren maak ik mijn eigen wasmiddel. Eens in de zoveel tijd staat er zo’n 12 liter wasmiddel in de maak op het fornuis (Ja, ik heb een flink huishouden ). Wist je dat het echt SUPER MAKKELIJK is om zelf wasmiddel te maken?!

Zo maak ik het:

1. Kook de gewenste hoeveelheid water.

2. Voeg aan het water geraspte (Marseille)zeep toe. Ik gebruik de verhouding 5liter water/100gr zeep

3. Rustig roeren totdat de zeepvlokken zijn opgelost.

4. Haal je oplossing van het vuur.

Maak je wasmiddel voor de witte was? Voeg dan (wanneer je oplossing iets is afgekoeld) bakingsoda toe. Verhouding 5liter water/50gr bakingsoda.

6. Giet je wasmiddel in een fles of oude wasmiddelflacon.

7. Voeg eventueel etherische olie toe voor de geur. Verhouding 5liter/30 druppels. Bijvoorbeeld ontspannende lavendel of verkwikkende rozemarijn

 

Serieus, dit is alles… Je wasmiddel wordt na het afkoelen wat lobbig. Dus even schudden voordat je het gebruikt. Voor een volle trommel gebruik ik 100ml wasmiddel. Als wasverzachter kan je een scheutje azijn toevoegen.

 

Veel plezier met het maken!