DIY Kruidenbouillon

In mijn zoektocht naar een bouillonpoeder zonder smaakversterkers, gist(extract) en op basis van groenten liep ik een beetje vast. Er zijn vele aanbieders dat is zeker zo, maar vaak zie je dan bijvoorbeeld ‘boekweitmeel’ tussen de ingrediënten staan terwijl ik enkel groenten en kruiden verwacht in een bouillonmengsel. Dus dan zit er maar één ding op… zelf maken! En wanneer je een dagje de tijd hebt, is het kinderlijk eenvoudig.

Dit heb je nodig voor ongeveer 100 gram poeder:

1kg groenten en kruiden

10 gram zout

keukenmachine

koffiebonen/noten maler

Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een pulp.

Smeer deze pulp uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Zolang als nodig droog je de pulp in de oven op 70 graden met de deur een beetje open. Heb geduld, dit duurt echt een aantal uur. Maak de pulp tussendoor een beetje los. De groenten en kruiden zijn droog wanneer ze krakend breken. Wanneer je mengsel echt(!) droog is, maal je alles fijn in de (koffiebonen)maler tot een fijn poeder. Laat het poeder nog een tijdje nadrogen. Wanneer er namelijk nog een beetje vocht in je poeder achter blijft, krijg je alsnog schimmel in je poeder en is al je werk voor niets geweest.  Het poeder bewaar je in een afgesloten pot en zet je koel en droog weg. Gebruik 1 theelepel op 100ml kokend water.

Het leuke van het zelf samenstellen van een bouillonpoeder is natuurlijk dat je er al je favoriete kruiden en groenten in kan verwerken.

Veel plezier met het maken!