Kim de voedselboswachter

Ik woon in een klein dorp, op de dijk, aan de Maas. Het is heerlijk wonen in Gewande en ik geniet dagelijks van de prachtige natuur. Ik ben niet de enige natuurliefhebber die in ‘ons Gewande’ woont. Zo is er de biologische melkveehouderij De Werd, Eco camping Ter Drucht en sinds kort ook het Voedselbos Gewande. Begin dit jaar had ik eerlijk gezegd nog nooit van de term voedselbos gehoord. Toen ik dit voorjaar in gesprek ging met buurtgenoten Tanja en Andre (initiatiefnemers van Voedselbos Gewande) werd ik meteen enthousiast.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap (planten, bomen en struiken) met een extreem hoog aantal eetbare soorten. De biodiversiteit, (ecologische) veerkracht en productiviteit (van biomassa) van een voedselbos zijn hoog. Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig. (Bron: Groen Kennisnet)

In een voedselbos groeien met name meerjarige planten en bomen, zo aangeplant dat er meerdere lagen ontstaan. Van hoge bomen met mooie kruinen tot veelzijdige kruidlagen, en daartussenin struiken, fruitbomen en klimmers. Dit vormt een ecosysteem die het milieu en de biodiversiteit verbetert.

Door met vaste planten te werken is het niet nodig jaarlijks nieuwe aanplant te doen. Het voorkomt erosie, legt CO2 vast in de bodem, zorgt voor groeiende bodemvruchtbaarheid en kan worden beheerd zonder eindeloos geploeter en eventueel ook zonder input van fossiele brandstoffen. De bodem herstelt zichzelf en gaat werken als een spons zodat er in de watervoorziening gebruik wordt gemaakt van natuurlijke beregening. Een voedselbos kan in een paar jaar tijd behoorlijk wat oogst produceren. Noten, fruit, groente en kruiden zijn afwisselend van elkaar voortdurend beschikbaar. Een oase voor plant, dier en mens. Meebewegen een aanpassen aan wat de natuur uit zichzelf doet ligt aan de basis van het voedselbos. (Bron: Voedselbosgewande.nl)

Voedselbos Gewande

Tanja en Andre hebben in Gewande het oude stoomgemaal aangekocht met daarbij een perceel van zo’n 2,5 hectare grond wat ze terug willen brengen naar natuur in de vorm van een voedselbos. Ook hebben ze de ambitie om het perceel uit te breiden naar maar liefst 7 hectare. In dit voedselbos zal de nadruk niet liggen op productie, maar echt om de natuurbeleving en het laten zien en laten beleven van een andere, eigenlijk oeroude manier van voedsel produceren in samenwerking met de natuur. De kernwaarden die Tanja en Andre willen overbrengen en hanteren in alles wat zij doen zijn: Koester De Aarde. Vertroetel De Mensen. Deel De Weelde.

Van kruidentuin naar voedselbos

Op het ruime perceel is al 25 jaar niets gedaan. Er staan een aantal bomen en verder is het overwoekerd met bramen, brandnetels, distels etc. Maar wat een potentie! Al snel voelde ik dat ik deel wilde zijn van dit project. Voor mijn studie had ik nog een opdracht open staan; ontwerp een kruidentuin. Die kruidentuin wordt nu een voedselbos. Een ontwerp van een heel ander formaat. Niet alleen omdat een kruidentuin iets heel anders is als een voedselbos, ook omdat het hier om een perceel gaat van 2,5 hectare. Maar ik ga de uitdaging graag aan, heel graag zelfs!

De Brabantse Milieufederatie 

Samen met Tanja heb ik afgelopen voorjaar de cursus ‘Aan de slag met voedselbossen’ gevolgd. Deze cursus werd aangeboden door de Brabantse Milieufederatie en werd gegeven door ervaringsdeskundige Martijn Ballemans en Malika Cieremans. De Brabantse Milieufederatie heeft zich ten doel gesteld om in de komende vijf jaar zeventig hectare voedselbos te helpen aanleggen in Brabant en zijn zeer actief in het ondersteunen van nieuwe initiatieven en organiseren van diverse activiteiten rondom voedselbossen. De cursus hebben we vorige week afgerond met een praktijkdag waarin we andere voedselbossen in wording zijn gaan bezoeken en waarin we ons vlekkenplan hebben gepresenteerd. (Een vlekkenplan is een eerste ontwerp van het voedselbos waarin zon/schaduw/wind en andere factoren, vaste elementen zoals de waterpartij, vleermuizenkelder, woning, de kas en de ontmoetingsplekken samenkomen en een eerste houvast geven voor het ontwerp van de aanplant.) Het ontwerp werd heel goed ontvangen dus we kunnen door met de volgende fase. En… ik heb het altijd al willen zeggen… ik ben vanaf nu een heuse voedselboswachter 😉

Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte van de voortgang, maar wil jij meer weten over voedselbossen of het voedselbos in Gewande, kijk dan hierin onder bij de links.

Voedselbos Gewande is ook op zoek naar enthousiaste vrijwilligers!

 

www.voedselbosgewande.nl

www.voedselbosbouw.org

www.brabantsemilieufederatie.nl