Workshop in Wassenaar

Op 25 oktober was ik te gast bij de Familie Kopers in hun prachtige fruittuin in Wassenaar. De vader van het stel had bij mij een workshop gevolgd tijdens het Salt Makers Fest en wilde graag ook eens samen met zijn gezin een soortgelijke workshop volgen in hun eigen tuin. Ze wilden graag meer weten over verwerkingen van de Kweepeer en wat ze (naast de fruitbomen) met al het groen in de tuin konden doen en/of maken.

Voor mij was het net zo’n verrassing als voor de familie Kopers, wat we die dag zouden gaan maken. Ik had tenslotte ook geen idee van wat er allemaal te vinden zou zijn in de tuin. Gepakt en gezakt ging ik op weg. Het was niet druk onderweg vanwege de herfstvakantie, dus keurig op tijd arriveerde ik bij de fruittuin in Wassenaar. Het zes-tal stond klaar om mee te helpen de spullen uit de auto te laden zodat we snel konden beginnen met de workshop.

Ik had het al snel gezien; de tuin bleek een gigantische saladebar met brandnetels, duizendblad, zevenblad, kleefkruid, madeliefjes, paardebloem, noem het maar op.

Ook ontdekten we dat er een veldje aardperen stond in de tuin. We duikelden van de ene in de andere verrassing. In het aangelegen bos zagen we de grote klis, vlierstruiken en plukten we wat klimop. De klim op hebben we later op olie gezet om er een fijne huidolie van te maken.

Na de heerlijke wandeling gingen we aan de slag. Als eerste werd de kweepeer verwerkt. Het leek mij leuk om de hele vrucht te gebruiken en om eens iets anders te doen dan een gelei of jam maken. Het zes-tal ging aan slag. De jongste begon met het schillen van de kweepeer. De schillen werden vervolgens op olie gezet. De etherische olie in de schil van de kweepeer komt vrij in de olie waardoor een fijne huidolie ontstaat. Kweepeer-olie is fijn bij een droge huid, top voor de naderende winter dus. Het vruchtvlees werd door de twee oudste mannen verwerkt tot een likeur, ook fijn voor een koude winteravond 😉 En als laatste de pitjes van de kweepeer. Deze werden nauwkeurig verzameld en op alcohol gezet. De pectine die in de pitten zit komt vrij en zo ontstaat er een gel. Ook deze is te gebruiken bij droge handen of droge pakjes op de huid.

Van de overige kruiden en wilde planten die we vonden in en om de tuin maakte we een heerlijke kruidenlunch. Er werd een onkruidpesto gemaakt, een bulgarsalade met kruiden en eetbare bloemen, een mierikswortelspread, een omelet met allerlei eetbare wortels (zoals die van de paardebloem, de grote klis en aardpeer) en een lekker pittige kruidenboter.

Met deze overheerlijke lunch sluiten we de workshop af. Het was ontzettend gezellig! En de Familie Kopers weet nu precies wat er allemaal in en om hun tuin groeit en hoe ze al dat lekkers kunnen verwerken.