De Rode Zonnehoed in het zonnetje

Ik denk dat iedereen de rode zonnehoed (Echinacea Purpurea) wel kent, waarschijnlijk onder de naam ‘Echinaforce’… want zo komen de meeste mensen hem tegen in de schappen bij de Etos of de Kruidvat.

Wat zouden we toch moeten zonder de Rode Zonnehoed? Zonder gekheid… De Rode Zonnehoed ofwel de Echinacea Purpura is onmisbaar in de strijd tegen virussen. In meerder klinische en wetenschappelijke studies is aangetoond dat het gebruik van Echinacea Purpurea een gunstig effect heeft op het verloop van een (griep)virus. Bij de eerste symptomen van griep of een verkoudheid begin ik al met mijn Echinacea tinctuur. De inhoudstoffen in de plant stimuleren de milt om meer antilichamen te maken. Ook zorgt ze voor een toename van de interferon-productie. Interferon is een eiwit dat door onze lichaamscellen in reactie op een besmetting met een virus wordt aangemaakt. Het zorgt er voor dat het kopiërend vermogen van de cel wordt uitgeschakeld. Op deze manier remt het dus de groei van het virus.

Als herborist kan ik mezelf helemaal verliezen in verhalen over inhoudstoffen en hun werking. Planten zijn de basis van onze huidige (synthetische) medicijnen. Van salicylzuur uit onze Wilg wordt Aspirine gemaakt en van de Taxus (ja, die plant in al onze voortuintjes) worden plantenstoffen (inhoudstoffen)  gehaald om een medicijn tegen borstkanker van te maken. Dat je na het eten van sommige planten ziek kan worden bewijst des te meer dat planten intens werkende stoffen bevatten. Als herborist ken ik de planten en haar werkzame stoffen en weet ik welke plant je wanneer in kunt zetten om van bepaalde klachten af te komen. Een oude wijsheid die haar weg weer terug weet te vinden in onze huidige maatschappij.

Ik deel graag mijn kennis met jullie. Zondag 3 februari vertel ik je alles wat ik weet over het gebruik van kruiden bij griep & verkoudheid (kijk even bij een vorige post voor meer informatie). Er zijn nog 5 plekjes vrij! Opgeven kan via deaardvrouw@gmail.com