Het examen in zicht…

3 Jaar zijn voorbij gevlogen. Intens genoten van alle dagen dat ik les kreeg op De Sprenk, hangend aan de lippen van diegene die les gaf. Vanaf dag 1 waren de kruiden niet meer weg te denken uit mijn leven en dag bij dag namen ze een groter stuk van mijn leven en hart in. Op De Sprenk leer je niet alleen over de wetenschap die onlosmakelijk is verbonden met kruiden en kruidengeneeskunde. Je leert hier het complete verhaal wat verteld wilt worden. Je leert de ziel van de planten kennen en je leert hoe om te gaan met dit complete plaatje. En ja, dat is misschien lastig uit te leggen, want nee, ik kan hier niet de juiste woorden voor vinden. Een magische tijd was het, de afgelopen 3 jaar.

En dan nu het examen. Alle kennis die verankerd is mij wordt straks getoetst. Getoetst in een hele berg verslagen en onderzoeken (het eindexamendossier) en getoetst tijdens een praktijkexamen in de vorm van een ‘proeve van bekwaamheid’. Jeetje, wat vind ik dat spannend! En wat wil ik het graag goed doen. Ik wil heel graag eer doen aan die fijne jaren op De Sprenk en verlies me dan ook regelmatig in de onderzoeken en verslagen die ik schrijf voor het examen. Tegelijk wil ik ook een vliegende start gaan maken met Het Kruidenatelier en de opgedane kennis doorgeven. Dus… jullie voelen het al aankomen… het is een beetje veel allemaal wat ik wil. Mijn fijne lijf geeft dit heel mooi aan in rugpijn, onrustig slapen en een tikkeltje (uhum) prikkelbaar.

Ik merk het op ben tegelijkertijd zo dankbaar voor de signalen van mijn lijf. En zonder dat ik iets hoef te veranderen aan wat ik allemaal wil en wat ik mezelf allemaal gun voel ik me zachter worden ten opzichte van mijzelf. Het is nu even druk, maar ik kan dit. Om mijn lichaam te ondersteunen in deze tijd waarin stress toch wel op de loer licht (ik ben ook maar een mens…) neem ik een kruidenpreparaat met de Siberische Ginseng (Eleutherococcus senticosus), Rhodiola, Q10 en Vitamine B12. Deze kruiden (en vitamine) ondersteunen mijn lichaam tijdens deze stressvolle periode. Ze zorgen ervoor dat je lichaam beter bestand is tegen stress en beter kan omgaan met situaties waarin er veel van het lichaam (fysiek en mentaal) gevraagd wordt. Fijn zo’n kruidig, puur natuur, steuntje in de rug.

Terwijl ik intens verlang naar buiten zijn tussen de kruiden, zit ik de komende dus achter mijn laptop en schrijf ik verder aan mijn examenwerkstuk. De laatste, ik ben bijna klaar. Het werkstuk gaat over hoe kruiden en wilde planten kunnen helpen bij het leven in het ritme van de natuur. Het oude weten toepassen in het hier en nu. Hoe fijn het voelt om mee te bewegen met de seizoenen en hoe verklaarbaar dit alles is wanneer je kijkt naar inhoudstoffen van de plant en naar wat onze lichamen nodig hebben in verschillende tijden van het jaar. Dus hallo gevoel, en hallo wetenschap.

Ik zou Kim niet zijn als dit alles wat ik nu schrijf ook niet direct, hopla, een kant en klaar jaarprogramma is voor Kruidenatelier de Aardvrouw (*juicht op haar stoel). De data zijn nog niet allemaal bekend maar ik kan al wel verklappen welke workshops er aan gaan komen:

 • Alles over haver en waarom dit dadelijks op je menu moet staan
 • Fermenteren, een basisworkshop
 • Wat je altijd al wilde weten over pro- en prébiotica
 • De natuurlijke huisapotheek bij Griep & Verkoudheid
 • Stilleven maken van zomerse bloemen in de winter. Een cadeautje voor jezelf of een ander, met Glühwein en winterthee
 • Je goede voornemens vangen in een dromenvanger gemaakt van wilgentakken
 • Het ontwerpen van je kruiden/moestuin
 • Detox met kruiden
 • Schoonmaken zonder zooi. Aan de slag met natuurlijk schoonmaakmiddelen
 • Pure verwennerij, natuurlijke huidverzorgingsproducten maken
 • Wekken en inmaken. We vieren de overvloed
 • De zomerse reisapotheek

Oh jongens, ik heb er zo’n zin in! Houden jullie de website en de pagina op Facebook in de gaten? Daar zal ik zodra ik kan, de data op communiceren. Ik hoop jullie te ontmoeten bij één (of meer) van mijn workshops.

Liefs Kim